Tips voor een succesvolle WMS implementatie

Denkt u de juiste leverancier te hebben gekozen voor uw magazijnbeheersysteem (WMS)? Zoals u weet, zijn er voordelen aan het installeren van WMS systemen. Alle activiteiten die in het magazijn worden uitgevoerd, zijn sneller, gemakkelijker en nauwkeuriger. Een succesvolle implementatie van een magazijnbeheersysteem (WMS) vereist aandacht voor specifieke technische en organisatorische aspecten, ongeacht of er gebruik wordt gemaakt van Enterprise Resource Planning (ERP). Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste fasen voor een succesvolle installatie van logistieke software.

Installatieproces en functionele analyse 

Na de keuze voor een Warehouse Management Systeem (WMS), moet u eerst de fasen van het implementatieproces en hun kenmerken definiëren voor een succesvol gebruik. Het projectteam moet een functionele analyse uitvoeren van alle interne magazijnprocessen die worden beïnvloed door de implementatie van het softwarepakket. We raden aan om voor elke opslagzone een workshop te houden om te analyseren. Op deze manier kan de projectmanager handmatige en geautomatiseerde acties onderscheiden en optimaliseren.

Communicatie en configuratie van magazijnbeheersysteem (WMS) 

Na afronding van deze workshops ontvangt u een overzicht van verbetertrajecten. Dankzij deze lijst kunt u nieuwe features en interfaces voor uw Warehouse Management Systeem (WMS) verder configureren en ontwikkelen. Voor een vlotte implementatie van uw systeem dient u in contact te blijven met uw leverancier en in contact te blijven: Organiseer hiervoor een wekelijkse conference call.

Bereid het magazijn voor 

Om uw magazijn voor te bereiden op de introductie van een nieuw magazijnbeheersysteem, moet u uzelf de juiste vragen stellen. Moet ik computerapparatuur kopen? Is de software beschikbaar via de Cloud of moet deze op de server (on-premisse) worden geïnstalleerd? Moet ik een ander softwareprogramma aanschaffen, zoals Warehouse Executoir System (WES) of Warehouse Control System (WCS) om het aan mijn behoeften aan te passen? Moet ik de printers nummeren? Wifi-antenne nodig? Vraag uw serviceprovider en wees zo goed mogelijk voorbereid. Mecalux biedt aanvullende diensten om u 24/7 te adviseren en te begeleiden bij elke stap van het implementatieproces.

Risicobeoordeling 

Om WMS met succes te installeren, moet u niet vergeten uw risico’s in te schatten en op te nemen in uw plannen en budget. Zo bent u voorbereid op onverwachte situaties die zich tijdens de installatie kunnen voordoen. Voorbeeld: Het installeren van meerdere softwareprogramma’s tegelijk, zoals ERP of WMS, brengt veel risico’s met zich mee. Voor meer informatie over verschillende WMS systemen kijk je op https://www.vergelijk-voorraadbeheer.nl