De blindplaat is een onmisbaar onderdeel van de patchkast

In het algemeen spreken we van een blindplaat wanneer we een plaatje gebruiken om een opening af te dichten die we niet gebruiken. Blindplaten worden onder andere gebruikt voor stopcontacten uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om bijvoorbeeld onnodige openingen in muren en systeemplafonds af te schermen. Het gaat hierbij dan meer over een visuele toepassing. Bij het gebruik in een patchkast heeft de plaat ook belangrijke voordelen. Waar je een blindplaat allemaal voor kunt gebruiken en wat de bovengenoemde voordelen dan precies zijn, daar lees je meer over in dit artikel. 

De eigenschappen van een blindplaat

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een blindplaat twee verschillende eigenschappen met zich mee brengt. Enerzijds is er de visuele kant van het gebruik van een dergelijke plaat, terwijl het ook een functionele kant heeft. Op visueel vlak gaat het vaak om het wegwerken van een gat dat er simpelweg niet mooi uitziet. Ongebruikte stopcontacten of andere openingen in muren of plafonds die ten doel hebben elektronische aansluitingen te faciliteren zijn natuurlijk geen mooi gezicht. Plaatje ervoor en klaar. Want door een zo’n plaat te installeren kan de aansluiting in de toekomst altijd weer moeiteloos in gebruik worden genomen. Voor het gebruik in een zogenaamde patchkast heeft een blindplaat een wat meer functionele toepassing. 

In de patchkast

De patchkast is de kast waarin allerlei apparaten die onderdeel vormen van een netwerk op overzichtelijke wijze met elkaar verbonden worden. Een dergelijke kast bestaat uit verschillende sleuven waar routers, hubs en andere specialistische apparatuur in bevestigd kunnen worden om vervolgens door middel van kabeltjes, patches genaamd, met elkaar verbonden te worden. Het gebeurt in de praktijk regelmatig dat niet alle ruimte in zo’n patchkast benut wordt. Dan is het van belang een plaat te gebruiken om die overbodige ruimte af te dichten. Nu is dit in een patchkast niet zozeer een visueel verhaal. We gebruiken de blindplaat niet om de patchkast er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Immers, behalve de monteurs en IT-specialisten ziet er haast niemand regelmatig een patchkast. Dus waarom dan toch investeren in een plaat om die overbodige ruimtes netjes dicht te maken?

Blindplaat: een kwestie van veiligheid en duurzaamheid

In de patchkast is het gebruik van een blindplaat vooral aan te raden omwille van de veiligheid en duurzaamheid die zo’n simpel plaatje met zich mee kan brengen. Wat betreft de veiligheid helpt een plaat ervoor zorgen dat de hoeveelheid stof en eventueel ook vocht die de apparatuur in de kast kan bereiken geminimaliseerd wordt. Het dient dus als bescherming van de apparatuur tegen invloeden van buitenaf. Tegelijkertijd zorgen de platen er ook voor dat de stroom van lucht in de patchkast beïnvloed wordt. Met de blindplaat kunnen we ervoor zorgen dat de lucht op bepaalde open plekken niet meer kan ontsnappen, waardoor we een goede ventilatie in de kast kunnen bewerkstelligen. Niet alleen helpt de plaat op deze manier zorgen voor de nodige koeling van de systemen in de kast, ook bespaart de efficiënte luchtstroom de nodige energie waardoor er aanzienlijk minder stroom verbruikt hoeft te worden. Zorg bij het gebruik van patchkasten ook altijd voor de juiste patchpanelen voor de beste ervaring.