Wat is robotica techniek en wat zijn toepassingen ervan?

Dit artikel gaat over robotica techniek. Daarin vinden we het woord robot terug. Wat bedoelen we hier met een robot? In het kader van dit artikel is in een paar woorden een robot een apparaat met sensoren, actuatoren, elektronica en een programma. Qua sensoren kan het gaan om onder meer het detecteren van licht, geluid en weerstand. Het kan zijn dat een actie moet worden gestopt als er een blokkade wordt gevoeld en er dan een nieuwe actie moet gaan plaatsvinden. Actuatoren voeren bewegingen uit zonder menselijk inbreng. Met een programma bedoelen we gecodeerde instructies die op bepaalde momenten moeten worden uitgevoerd. Die zullen doorgaans veel afhangen van wat de sensoren detecteren. Door de typen componenten waarmee een robot gemaakt, is een robot meer flexibel inzetbaar dan andere programmeerbare apparaten.

Robotica

Robotica valt onder de mechatronica. Laatstgenoemde combineert elektrotechniek, werktuigbouwkunde, en meet- en regeltechniek. Die vindt veel toepassing in de industriële automatisering. Maar niet alleen daar. In auto’s zit tegenwoordig ook heel veel slimme elektronica. Een auto kan bijvoorbeeld afremmen als die te dicht op een voorligger komt. Omdat er veel meer functies moeten worden vervuld, hebben auto’s een embedded computer. Hoewel de theoretische gevolgen van robots ook onder robotica vallen, hebben we het in dit artikel met name over de praktische toepassingen en dat zijn er zeer vele.

Techniek

Vanwege de zeer vele toepassingen komen robots in talloze vormen. We noemden al industriële robots en voor auto’s. Maar een automatische stofzuiger, die schoonmaakt terwijl je niet thuis bent, is ook een robot. Robotica techniek bestaat uit de ontwikkeling en fabricage van de onderdelen voor en/of de assemblage van robots. Robots hebben gemeen dat ze een microcontroller of embedded computer, sensoren en actuatoren hebben. Behalve die overeenkomsten kunnen ze echter heel verschillende vormen aannemen. Een bedrijf dat zich met robotica techniek bezighoudt, zal zich daarom doorgaans op een bepaald toepassingsgebied richten.